Nieuws

Mini Verhalenwerkplaats: Anders is leuk!

Gisteren waren we op bezoek bij de maandelijkse Mini Verhalenwerkplaats bij  Stadkamer in Zwolle. 

Eerst hebben we het prentenboekje Anders is leuk! voorgelezen en daarna gingen de kinderen enthousiast aan de slag met hun eigen miniboekje. 

Meer leuke opdrachten voor creatief schrijven zijn te vinden in onze jaarkalender creatief schrijven  Struis de Schrijfvogel.

 

ZomerTopboek Start 3 in wording

Hier wordt hard gewerkt aan Zomertopboek Start nummer 3!

Voor beginnende lezers van 6-8 jaar. Een heerlijk vakantieboek vol verhalen, puzzels, raadsels, moppen, gedichten en nog veel meer.

Leuk om als school, als bibliotheek of als dyslectiebehandelcentrum aan de kinderen mee te geven voor de zomervakantie.

Kijk voor meer info en prijzen op www.eduforce.nl.

Struis de Schrijfvogel gespot op de NOT

Struis de Schrijfvogel was prominent aanwezig op de NOT 2019, met uitgever Niels Bron van  www.eduforce.nl.uitgever Niels Bron van Eduforce, auteurs Itie Van den Berg en Anita Middel. helaas niet op de foto: onze coauteur Anita Drost, van Schrijfbende.

Meer leuke opdrachten voor creatief schrijven zijn te vinden in   Struis de Schrijfvogel.

 

Opdracht ‘Schrijven over je zintuigen’ – Heeeeeeeel vies!

‘Bleh, vies!’ roept één van de kinderen. ‘Haha, vies of heel vies?’ vraag ik. ‘Heeeel vies!’ is het antwoord. ‘Heel goed, schrijf maar op: heeeel vies!’

Ze kijkt me even verbaasd aan en begint dan glunderend te schrijven: heeeeeeeeeel vies. Met lekker veel e’s. Het is een veel gehoorde reactie op het proeven van een korreltje oploskoffie, dat past bij de smaak bitter. De kinderen doen mee aan de workshop ‘Schrijven over je zintuigen’ op het Kinderkookfeest in de wijkbibliotheken van de Stadkamer in Zwolle.

Struis got talent

Ontdekken waar je blij van wordt en goed in bent? Daar maakt basisschool Het Festival in Zwolle in het drukke schoolprogramma wekelijks ruimte voor. Iedere vrijdag zijn er voor alle leerlingen, van groep 1 t/m groep 8, talentontwikkelingsprojecten.

De kinderen mogen uit een breed aanbod van projecten zelf een keuze maken. Gerida Hols, leerkracht aan IKC Het Festival in Zwolle, verzorgt een project creatief schrijven voor leerlingen van de groepen 5 t/m 8. Met als inspiratiebron: Struis de Schrijfvogel.


 

Gek op creatief schrijven

De kinderen van groep 7/8 van De Schatkamer in Biddinghuizen zijn gek op creatief schrijven. Op de vraag van juf Anne of ze mee wilden werken aan een filmpje over Struis de Schrijfvogel waren alle vingers direct omhooggegaan. Ze zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kalender en ze hebben zelfs de naam helpen kiezen.

Op de dag van de opname is het net pauze als ik samen met cameraman Menno en een grote pluchen baby-struisvogel bij de school aankom. ‘Struis!’ roepen de kinderen en het pluchen beest wordt meteen flink geaaid. Wat een heerlijke binnenkomer!

Creatief schrijven: uitdaging binnen kaders

“Als ik mijn leerlingen opdracht geef om een verhaaltje te schrijven, zijn er kinderen die meteen aan de slag gaan maar ook kinderen die tot niets komen, omdat ze geen idee hebben waarover ze moeten schrijven”, zegt de leerkracht van groep 4/5 tijdens de voorbespreking van de workshop Creatief schrijven.

Herken je wat deze leerkracht zegt?

Bij creatief schrijven denk je al snel aan vrijheid. Aan grenzeloze vrijheid om te schrijven wat je wilt. Maar die grenzeloosheid kan er ook voor zorgen dat er door oneindig veel keuzemogelijkheden geen letter op papier komt.

Struis de Schrijfvogel - Jaarkalender creatief schrijven

Een royale kalender (50x70) met iedere maand originele, creatieve en zinvolle schrijfopdrachten die aanhaken bij het jaargetijde en de evenementen van die maand. In totaal zijn er 13 pagina's met ruim 60 zeer gevarieerde schrijfopdrachten. Naast de 12 maanden van het jaar is er een 'dertiende maand' met opdrachten om thuis te doen in de zomervakantie. Ook voor de overige vakanties zijn er thuisopdrachten.

Voor groep 5 - 8 (met extra pittige opdrachten voor vlotte leerlingen).

Er is een grote variëteit aan opdrachten, die soms individueel, soms per tweetal of in kleine groepjes en een andere keer met de hele groep gemaakt worden. Meestal op school, maar er zijn ook opdrachten die in de vakantie thuis uitgevoerd worden.

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

Dat deed de nieuwe Minidichter van de gemeente Noordenveld Lisa Scholten, leerlinge van OBS De Poolster in Nieuw-Roden (foto: C. Pennink). Zij won in de bibliotheek de jaarlijkse verkiezing met haar gedicht Coco. De opdracht was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Een pittige opdracht. In diezelfde week hadden ik juist met twee onderwijsauteurs de laatste hand gelegd aan de Schrijfkalender met meer dan 60 schrijfopdrachten. Een daarvan was ‘Schrijf een songtekst’. Dat leek ons best lastig en daarom gaven we de tips ‘Kijk op YouTube naar de filmpjes Een songtekst schrijven en Onderwerp kiezen. Hadden we voldoende houvast gegeven?
Toen ik eenmaal alle inzendingen onder ogen kreeg, als jurylid van de Minidichterwedstrijd, was ik meteen gerustgesteld.

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Leerkrachten van groep 3 en 4 zetten alles op alles om in de decembermaand doelgericht aan de slag te blijven met lezen. En de kinderen? Die zingen zich eerst een slag in de rondte met Sint. En als de storm van verlanglijstjes, gedichten lezen en spelen met al dat moois uit de schoen of de zak van Sinterklaas voorbij is, is Kerst alweer in aantocht. En is er een tweede storm op komst. Soms ook weer met verlanglijstjes, cadeautjes en liedjes. Dat merk je als leerkracht. Eigenlijk stormt het de hele maand december in je klas. Soms gaat lezen thuis gewoon door, maar als dat niet ‘gewoon’ is?