Nieuws

Gek op creatief schrijven

De kinderen van groep 7/8 van De Schatkamer in Biddinghuizen zijn gek op creatief schrijven. Op de vraag van juf Anne of ze mee wilden werken aan een filmpje over Struis de Schrijfvogel waren alle vingers direct omhooggegaan. Ze zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kalender en ze hebben zelfs de naam helpen kiezen.

Op de dag van de opname is het net pauze als ik samen met cameraman Menno en een grote pluchen baby-struisvogel bij de school aankom. ‘Struis!’ roepen de kinderen en het pluchen beest wordt meteen flink geaaid. Wat een heerlijke binnenkomer!

Creatief schrijven: uitdaging binnen kaders

“Als ik mijn leerlingen opdracht geef om een verhaaltje te schrijven, zijn er kinderen die meteen aan de slag gaan maar ook kinderen die tot niets komen, omdat ze geen idee hebben waarover ze moeten schrijven”, zegt de leerkracht van groep 4/5 tijdens de voorbespreking van de workshop Creatief schrijven.

Herken je wat deze leerkracht zegt?

Bij creatief schrijven denk je al snel aan vrijheid. Aan grenzeloze vrijheid om te schrijven wat je wilt. Maar die grenzeloosheid kan er ook voor zorgen dat er door oneindig veel keuzemogelijkheden geen letter op papier komt.

Struis de Schrijfvogel - Jaarkalender creatief schrijven

Een royale kalender (50x70) met iedere maand originele, creatieve en zinvolle schrijfopdrachten die aanhaken bij het jaargetijde en de evenementen van die maand. In totaal zijn er 13 pagina's met ruim 60 zeer gevarieerde schrijfopdrachten. Naast de 12 maanden van het jaar is er een 'dertiende maand' met opdrachten om thuis te doen in de zomervakantie. Ook voor de overige vakanties zijn er thuisopdrachten.

Voor groep 5 - 8 (met extra pittige opdrachten voor vlotte leerlingen).

Er is een grote variëteit aan opdrachten, die soms individueel, soms per tweetal of in kleine groepjes en een andere keer met de hele groep gemaakt worden. Meestal op school, maar er zijn ook opdrachten die in de vakantie thuis uitgevoerd worden.

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

Dat deed de nieuwe Minidichter van de gemeente Noordenveld Lisa Scholten, leerlinge van OBS De Poolster in Nieuw-Roden (foto: C. Pennink). Zij won in de bibliotheek de jaarlijkse verkiezing met haar gedicht Coco. De opdracht was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Een pittige opdracht. In diezelfde week hadden ik juist met twee onderwijsauteurs de laatste hand gelegd aan de Schrijfkalender met meer dan 60 schrijfopdrachten. Een daarvan was ‘Schrijf een songtekst’. Dat leek ons best lastig en daarom gaven we de tips ‘Kijk op YouTube naar de filmpjes Een songtekst schrijven en Onderwerp kiezen. Hadden we voldoende houvast gegeven?
Toen ik eenmaal alle inzendingen onder ogen kreeg, als jurylid van de Minidichterwedstrijd, was ik meteen gerustgesteld.

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Leerkrachten van groep 3 en 4 zetten alles op alles om in de decembermaand doelgericht aan de slag te blijven met lezen. En de kinderen? Die zingen zich eerst een slag in de rondte met Sint. En als de storm van verlanglijstjes, gedichten lezen en spelen met al dat moois uit de schoen of de zak van Sinterklaas voorbij is, is Kerst alweer in aantocht. En is er een tweede storm op komst. Soms ook weer met verlanglijstjes, cadeautjes en liedjes. Dat merk je als leerkracht. Eigenlijk stormt het de hele maand december in je klas. Soms gaat lezen thuis gewoon door, maar als dat niet ‘gewoon’ is?

Lezen in de Kerstvakantie met het Winterblad (6-8 jaar)

Een leesuitdaging voor beginnende lezers en hun vaders, moeders, opa’s en oma’s

Lekker blijven lezen in de kerstvakantie? Dat kan met het Winterblad! Want blijven kinderen lezen in hun vrije tijd, dan gaat het leestempo vooruit. Als een kind sneller gaat lezen, snapt het de verhalen beter en dat is nou juist het leuke aan lezen: verhalen begrijpen of meeleven met verhalen (O, dat wil ik ook! of: Wat spannend!).
Bestellen via Eduforce

Uitvinden, 101 toffe ideeën om de wereld beter te maken (9-13 jaar)

Vijftien leesteksten voor onderzoekende kinderen!

Deze verhalen laten zien hoe mensen op ideeën komen en die vervolgens uitwerken. Elk verhaal heeft opdrachten voor de leerlingen.
Het boek is te bestellen via Eduforce.

Wij maken alles! Een werkplaats met peuters en kleuters

Techniek, spelen en taal samen

De kinderopvang en scholen besteden steeds meer aandacht aan wetenschap en techniek in combinatie met spel en taal. Ook jonge kinderen vinden techniek erg interessant. Papa en mama of opa en oma helpen een lekke zwemband te repareren of een koordje door een zwembroek te trekken, zodat hij niet meer afzakt. Dat kan met het speelboek Wij maken alles!
Het speelboek en de handleiding zijn te bestellen via Eduforce.

Gratis toneelleesverhaal voor de kinderboekenweek

Gruwelijk eng... toneelleesverhaal gratis te downloaden voor de kinderboekenweek!

De krokomingo

Elise, Mas, Roos en Roy zijn met hun klas in de dierentuin. Daar komen ze wel heel vreemde dieren tegen... een krijsaap, een olipaard, een krokomingo, een chimpraf... en wat heeft die rare Hanna daar mee te maken?

Een spannend verhaal voor groep 5-7 met veel rollen om in de klas met elkaar te lezen. Wie durft de rol van Hanna op zich te nemen?

Download HIER het verhaal en klik HIER voor meer informatie over de hele bundel.

 

Eerste exemplaar ZomerTopTips voor Hans en Monique Hagen

De landelijke aftrap van Vakantielezen van Stichting Lezen en Stichting Kinderpostzegels Nederland was dit jaar in Appingedam. Woensdag 21 juni kwamen kinderboekenambassadeurs en kinderboekenschrijvers Hans en Monique Hagen hiervoor naar CBS de Triangel voor een feestelijk programma.  Na afloop kregen alle kinderen uit groep 3 en 4 een Vakantieleestasje mee. In dat tasje zitten leenboeken, een taalspelboekje, een leesbingo en een Vakantiebieb-kaart. Dit cadeau is mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Lezen en de Bibliotheken.

Hans en Monique Hagen en Jessie Alberda (Stichting Kinderpostzegels Nederland) kregen van Gonny Apol (Biblionet Groningen) het eerste exemplaar aangeboden van het boek ZomerToptips Op zoek naar succesfactoren van vakantielezen. Een boek met 25 voorbeelden van vakantielezen uit de praktijk en de succesfactoren van de aanpak. Ook zijn er inzichten van onderzoekers, dilemma’s en ervaringen en ideeën van kinderen zelf of van hun ouders aan gekoppeld.

Gonny: ‘Wij vinden het erg belangrijk om als bibliotheken met  basisscholen, ouders en kinderen te onderzoeken hoe we vakantielezen kunnen blijven stimuleren. Met vakantielezen blijft niet alleen het leesniveau op peil, maar ervaren kinderen ook dat lezen overal en altijd leuk is’.

Het boek ZomerToptips van Eduforce, Jules Plus en Biblionet Groningen is te bestellen bij uitgeverij Eduforce.