Nieuws

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

Dat deed de nieuwe Minidichter van de gemeente Noordenveld Lisa Scholten, leerlinge van OBS De Poolster in Nieuw-Roden (foto: C. Pennink). Zij won in de bibliotheek de jaarlijkse verkiezing met haar gedicht Coco. De opdracht was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Een pittige opdracht. In diezelfde week hadden ik juist met twee onderwijsauteurs de laatste hand gelegd aan de Schrijfkalender met meer dan 60 schrijfopdrachten. Een daarvan was ‘Schrijf een songtekst’. Dat leek ons best lastig en daarom gaven we de tips ‘Kijk op YouTube naar de filmpjes Een songtekst schrijven en Onderwerp kiezen. Hadden we voldoende houvast gegeven?
Toen ik eenmaal alle inzendingen onder ogen kreeg, als jurylid van de Minidichterwedstrijd, was ik meteen gerustgesteld.

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Leerkrachten van groep 3 en 4 zetten alles op alles om in de decembermaand doelgericht aan de slag te blijven met lezen. En de kinderen? Die zingen zich eerst een slag in de rondte met Sint. En als de storm van verlanglijstjes, gedichten lezen en spelen met al dat moois uit de schoen of de zak van Sinterklaas voorbij is, is Kerst alweer in aantocht. En is er een tweede storm op komst. Soms ook weer met verlanglijstjes, cadeautjes en liedjes. Dat merk je als leerkracht. Eigenlijk stormt het de hele maand december in je klas. Soms gaat lezen thuis gewoon door, maar als dat niet ‘gewoon’ is?

Lezen in de Kerstvakantie met het Winterblad (6-8 jaar)

Een leesuitdaging voor beginnende lezers en hun vaders, moeders, opa’s en oma’s

Lekker blijven lezen in de kerstvakantie? Dat kan met het Winterblad! Want blijven kinderen lezen in hun vrije tijd, dan gaat het leestempo vooruit. Als een kind sneller gaat lezen, snapt het de verhalen beter en dat is nou juist het leuke aan lezen: verhalen begrijpen of meeleven met verhalen (O, dat wil ik ook! of: Wat spannend!).
Bestellen via Eduforce

Uitvinden, 101 toffe ideeën om de wereld beter te maken (9-13 jaar)

Vijftien leesteksten voor onderzoekende kinderen!

Deze verhalen laten zien hoe mensen op ideeën komen en die vervolgens uitwerken. Elk verhaal heeft opdrachten voor de leerlingen.
Het boek is te bestellen via Eduforce.

Wij maken alles! Een werkplaats met peuters en kleuters

Techniek, spelen en taal samen

De kinderopvang en scholen besteden steeds meer aandacht aan wetenschap en techniek in combinatie met spel en taal. Ook jonge kinderen vinden techniek erg interessant. Papa en mama of opa en oma helpen een lekke zwemband te repareren of een koordje door een zwembroek te trekken, zodat hij niet meer afzakt. Dat kan met het speelboek Wij maken alles!
Het speelboek en de handleiding zijn te bestellen via Eduforce.

Gratis toneelleesverhaal voor de kinderboekenweek

Gruwelijk eng... toneelleesverhaal gratis te downloaden voor de kinderboekenweek!

De krokomingo

Elise, Mas, Roos en Roy zijn met hun klas in de dierentuin. Daar komen ze wel heel vreemde dieren tegen... een krijsaap, een olipaard, een krokomingo, een chimpraf... en wat heeft die rare Hanna daar mee te maken?

Een spannend verhaal voor groep 5-7 met veel rollen om in de klas met elkaar te lezen. Wie durft de rol van Hanna op zich te nemen?

Download HIER het verhaal en klik HIER voor meer informatie over de hele bundel.

 

Eerste exemplaar ZomerTopTips voor Hans en Monique Hagen

De landelijke aftrap van Vakantielezen van Stichting Lezen en Stichting Kinderpostzegels Nederland was dit jaar in Appingedam. Woensdag 21 juni kwamen kinderboekenambassadeurs en kinderboekenschrijvers Hans en Monique Hagen hiervoor naar CBS de Triangel voor een feestelijk programma.  Na afloop kregen alle kinderen uit groep 3 en 4 een Vakantieleestasje mee. In dat tasje zitten leenboeken, een taalspelboekje, een leesbingo en een Vakantiebieb-kaart. Dit cadeau is mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Lezen en de Bibliotheken.

Hans en Monique Hagen en Jessie Alberda (Stichting Kinderpostzegels Nederland) kregen van Gonny Apol (Biblionet Groningen) het eerste exemplaar aangeboden van het boek ZomerToptips Op zoek naar succesfactoren van vakantielezen. Een boek met 25 voorbeelden van vakantielezen uit de praktijk en de succesfactoren van de aanpak. Ook zijn er inzichten van onderzoekers, dilemma’s en ervaringen en ideeën van kinderen zelf of van hun ouders aan gekoppeld.

Gonny: ‘Wij vinden het erg belangrijk om als bibliotheken met  basisscholen, ouders en kinderen te onderzoeken hoe we vakantielezen kunnen blijven stimuleren. Met vakantielezen blijft niet alleen het leesniveau op peil, maar ervaren kinderen ook dat lezen overal en altijd leuk is’.

Het boek ZomerToptips van Eduforce, Jules Plus en Biblionet Groningen is te bestellen bij uitgeverij Eduforce.

Uitvinden!

Vers van de pers:

Uitvinden!

101 toffe ideeën om de wereld beter te maken

De kinderen en volwassenen in dit boek zetten hun ideeën om in daden. Ze zetten door en zijn creatief. Voorbeeldteksten worden afgewisseld met opdrachten. Leuke opdrachten voor  zelfstandig werken of om samen in de klas te doen. Zeer geschikt als project over ondernemen in de plusklas. Leuk voor alle kinderen, en bovenal interessant voor hoogbegaafde kinderen.  

 

Gratis download: Joris en de draak

Cadeautje voor onze trouwe fans: Joris en de draak. Kort theaterleesverhaal over Joris en een wel héél bijzondere draak. Gratis te downloaden: Joris en de draak.

Meer theaterverhalen zijn te vinden in onze bundels: De krokomingo en Sesam, open u!

Nu bij de drukker: het ideeënboek Uitvinden!

Nu bij de drukker: het ideeënboek Uitvinden!

Een prikkelend boek met verhalen over bijzondere uitvindingen en geweldige ideeën van volwassenen en kinderen. Met uitdagende vragen om zelf op ideeën te komen en wie weet om te zetten in daden!

Download HIER gratis een voorproefje.

1-10 van de 41