Nieuws

Tweehonderd bekers ranja gespot in drumwinkel

In de gemeente Noordenveld gaan de kinderen in de voorjaarsvakantie op zoek naar boeken. Bij de drumwinkel in Roden komen ze dan zomaar ons toneelleesverhaal Tweehonderd bekers ranja tegen. De QR-code achter het raam leidt ze naar de voorleesversie op  YouTube die is ingesproken door studenten Social Work aan de Hanze Hogeschool in Groningen. De boekenspeurtocht is te volgen op  Facebook. Het verhaal staat in de bundel Sesam, open u! die is te bestellen bij  Eduforce.

    

Verhalenwerkplaats: Sssst!

Als je dit boek wilt lezen, moet je niet bang zijn. Want je gaat door de grote poort van het kasteel naar de kamer waar een reusachtige reus ligt te slapen. En als je die wakker maakt! Pjoei!!

Kijk en luister naar het spannende boek Sssst! van Sally Grindley en maak daarna je eigen flapjesboek. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar.

Anita Middel van Jules Plus laat kinderen ervaren hoe leuk creatief schrijven is!

Zaterdag 12 december 2020 van 10.30-11.30 bij Stadkamer Centrum in Zwolle

Deelname is gratis. Aanmelden via Stadkamer.

Toneellezen met De Pepernotenparaplu

Meneer Maurits heeft een parapluwinkel. Zijn meest bijzondere paraplu is de pepernotenparaplu. Maar elke keer als hij hem verkoopt, wordt hij weer geruild. Totdat er de dag na Sinterklaas een geheimzinnige klant binnenstapt. 

Leuk toneelleesverhaal voor Sinterklaas, met lekker veel rollen voor groep 5 en 6.

Leuk om te doen in de weken voor Sinterklaas!

Gratis te downloaden:  De pepernotenparaplu 

 

Verhalenwerkplaats: Kasper en Flip in de werkplaats - AFGELAST

Elk jaar op 9 november is het de dag van de uitvinders. Daarom lezen we 14 november Kasper en Flip in de werkplaats van Lars Klinting.

Bever Kasper is blij met de hulp die hij in zijn werkplaats krijgt van de kleine Flip, maar hun klanten denken daar anders over.

Na het voorlezen gaan de kinderen zelf aan de slag: Wat ga jij repareren in de werkplaats? Je maakt je eigen uithangbord.

De Verhalenwerkplaats is voor kinderen van 4-7 jaar en is er elke 2e zaterdag van de maand van 10.30-11.30 uur bij Stadkamer in Zwolle.

https://stadkamer.nl/activiteiten

Verhalenwerkplaats: Tweeling

Het was weer genieten vanmorgen bij de Verhalenwerkplaats. We hebben het Prentenboek van de Kinderboekenweek Tweeling van Mylo Freeman gelezen en daarna onze eigen tweelingen bedacht, met overeenkomsten en verschillen, mooie namen bedacht en ze een leeftijd gegeven. Een van de kinderen had drie blaadjes nodig, want...

De Verhalenwerkplaats is voor kinderen van 4-7 jaar en is er elke 2e zaterdag van de maand van 10.30-11.30 uur bij  Stadkamer in Zwolle.

 

Zomertopboek in Emmen

Afgelopen zomer hebben alle groep 3 en 4 in Emmen ons Zomertopboek gekregen van de bibliotheek. Bijna 3000 kinderen! In deze video zie je hoe dat ging.

 

Abel, toneellezen met liedjes in de kinderboekenweek

Kinderboekenweek ‘En toen’
30 september t/m 11 oktober 2020

Lees, speel en zing in de kinderboekenweek het verhaal van Abel in je eigen klas! Hoe vergaat het Abel en Krijn op hun reis naar de andere kant van de wereld? En hoe gaat het met Claesje, die achterblijft in Nederland? Een leuk en origineel toneelleesverhaal met liedjes over Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger, voor kinderen uit groep 5 t/m 7.

ZomerTopboeken tijdens de Hoera...-zomerleesweken

   

In de gemeente Noordenveld organiseerden de bibliotheekvrijwilligers van het project Hoera… Noordenveld heeft er nieuwe lezers bij in de vakantie zomer(lees)-activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Alle kinderen van groep 3 en 4 kregen van de bibliotheek ZomerTopboek Start 2. Meer dan 20 ondernemers en instellingen deden mee.

 

Schrijf met Struis de zomer door!

Voor kinderen van 8-12 jaar en hun vaders, moeders, opa’s en oma’s.

De zomer staat voor de deur. Hoe de vakantie van de kinderen eruit gaat zien, weten ze vaak nog niet. Start op school alvast in dit leuke zomerschrijfboek met de leerlingen. Wens ze een fijne zomertijd en geef aan dat je uitkijkt uit naar de verhalen die ze in de vakantie meemaken of gaan verzinnen. Kunnen schrijven over dat wat in je omgaat en dat kunnen delen, is ook in deze tijd van lichte coronadreiging fijn om te doen.

Schrijf dus met Struis de zomer door! Verzin je eigen verhaal. Bedenk vreemde types net als de kinderen van De Schatkamer uit Biddinghuizen. Zij verzonnen een superdokter die iedereen beter maakt of een struisvogel die mensen helpt die iets kwijt zijn.

Schrijfheld in de zomer
Word jij de Super Gekke Plekken Schrijfheld van je groep? Laat je juf of meester weten waar je de beste verhaal ideeën kreeg. In je tentje? Onder een struik tijdens een regenbui of op je buik in je eigen bed.

Meer info & bestellen

Vakantielezen

Een heerlijk vakantieboek voor beginnende lezers van 6-8 jaar. Vol verhalen, puzzels, moppen, gedichten, knutselopdrachten en linkjes naar filmpjes die verbazen! Een leuke boost tegen de corona-zomerdip!

“Kinderen zijn wel weer toe aan iets op papier.”

“Dit ZomerTopboek past ook goed bij onze digitale vakantieleesactiviteiten, omdat er naast veelsoortige papieren teksten veel zoekopdrachten voor het internet op staan.”

“Leesbevordering in laagtaalvaardige gezinnen was lastig digitaal. Laten we in de zomer ons beste beentje voorzetten met dit uitdagende zomerboek in combinatie met zelfgekozen boeken uit onze bibliotheek.”

Meer info & bestellen 

Links naar leuke extra's

Het gedicht   Regen en de   ingesproken versie (pagina 1)

Het gedicht    Kom mee en de  ingesproken versie (pagina 3)

De knutselopdracht    Maak een parachute en het resultaat in een   filmpje van Gijs (pagina 7)

Het taalspel    Vliegen meppen en   filmpjes van Noor en   Finn die het spel spelen (pagina 12)

Tips voor leerkrachten om slim te werken met Zomertopboek Start 2.

1-10 van de 76