Nieuws

Uitvinden, 101 toffe ideeën om de wereld beter te maken (9-13 jaar)

29-10-2017


Vijftien leesteksten voor onderzoekende kinderen!

Deze verhalen laten zien hoe mensen op ideeën komen en die vervolgens uitwerken. Elk verhaal heeft opdrachten voor de leerlingen.

Verder zijn er nog heel veel kleine voorbeelden van goede ideeën. Soms ook ideeën van kinderen. De invalshoek is bewust breed gehouden om uitvinden niet alleen in de hoek van de technologie te zetten. De vijftien langere teksten kunnen allemaal ingezet worden voor begrijpend lezen. De motor van het lezen is dat kinderen belang hebben bij de informatie uit de tekst en vanuit een actieve onderzoekende houding aan een tekst beginnen. Om welke uitvinding gaat het hier, welk probleem los je ermee op en hoe dan?

Vijftien teksten voor het ontwikkelen van talenten in het kader van wetenschap en techniek

Kinderen leren een probleem Onderzoeken, Ontwerpen een oplossing en Ondernemen actie. Ondernemen betekent dat kinderen waarde toekennen aan wat ze hebben bedacht. Een voorbeeld: kinderen van de bovenbouw melden dat er weer een ree is doodgereden op de rondweg bij de school, ze zoeken uit hoe dit voorkomen kan worden (met reflectieschildjes), leggen hun oplossing aan de gemeente voor en gaan met de gemeente en de buurt aan de slag om de reflectieschildjes aan te schaffen en te plaatsen. In zo’n project wordt een beroep gedaan op analytisch, creatief en praktisch denken (zie ook Sternberg www.talentstimuleren.nl). In de teksten van Uitvinden! en het zelf gaan oplossen van een probleem met de Uitvindposter, wordt ook een appel gedaan op deze talenten.

Het boek is te bestellen via Eduforce.
Het informatieblad voor leerkrachten is gratis te downloaden via Jules Plus.


Terug