Nieuws

Ouders meer betrekken bij Zomerdip

Alie Spreen, teamleider Cedin/ONL Dyslexie, is er klaar voor: wij hebben al weer een bestelling gedaan voor het ZomerTOPboek. We merken dat ouders graag betrokken worden bij de dyslexiebehandeling van hun kind. Niet, dat ze dat zo gemakkelijk vinden. Ze staan heel erg open voor tips van andere ouders en van onze dyslexiebegeleiders. Op  ouderbijeenkomsten die we organiseren, horen we die signalen van ouders. Ik ben er steeds meer van overtuigd, dat we het moeten zoeken in de samenwerking dyslexiebegeleiders, de kinderen zelf, hun ouders en de betrokken leerkracht/ib-er. Dat kan prima met het ZomerTOPboek. De handleiding die er dit jaar bijkomt, is een fijn hulpmiddel. Waar ik ook blij mee ben is het onderzoek dat plaatsvindt door studenten Onderwijskunde en de Academische PABO naar het ZomerTOPboek. Drie van mijn dyslexiebegeleiders werken daar aan mee. Dat moet zeker weer nieuwe invalshoeken opleveren of een bevestiging van de koers die we inzetten op het terrein van Samen de schouders eronder: ouders, leerkrachten, dyslexiebegeleiders en de kinderen. We hebben nu al filmpjes voor ouders op de site staan over het kiezen van boeken met je kind, het lezen van strips, het beoordelen van de moeilijkheid van een tekst door het kind zelf. Misschien goed om daar ook een filmpje over lezen in de zomer bij te maken, die voor alle ONL-centra die met het ZomerTOPboek werken bruikbaar is.

Twee nieuwe ZomerTOPboeken dit jaar!

We brengen dit jaar maar liefst twee ZomerTOPboeken uit!

Allereerst natuurlijk de derde editie van het ZomerTOPboek, voor kinderen van 7-10 jaar.

Maar daarnaast in samenwerking met Biblionet Groningen voor het eerst dit jaar ook ZomerTOPboek Start, voor kinderen van 6-8 jaar. Net als het gewone boek ook met verhalen, gedichten, strips, mopjes, weetjes, raadsels, puzzels, maar dan vanaf AVI M3. En natuurlijk ook hier met praktische tips voor ouders achterin.

Beide boeken worden uitgegeven door www.eduforce.nl.

Klik HIER voor handige tips voor leerkrachten en begeleiders die de boeken meegeven.

Sesam, open u!

Sesam, open u!
Onze nieuwe bundel toneelverhalen is klaar. Korte verhalen met weinig rollen, dus ook geschikt voor thuis.
Download HIER gratis het eerste verhaal: Ali Baba en de veertig rovers.

Prijs: € 37,95
Te bestellen bij Eduforce.

Wij maken alles!

Voor de gemeente Assen hebben we het speelboek 'Wij maken alles!' voor peuters en kleuters en hun ouders gemaakt bij het prentenboek 'Kasper en Flip in de werkplaats'. Met handleiding voor de leidsters en de juffen. Het materiaal komt in een kist met materialen van de Bibliotheek Assen. Alle scholen en peuterspeelzalen in Assen veel plezier gewenst met dit mooie project gericht op ondernemend leren door peuters en kleuters!

Gratis voorproefje: Hoe bedenk je het...

Hoe bedenk je het... 101 toffe ideeën om de wereld beter te maken
We zijn druk bezig met een prikkelend boek met verhalen over bijzondere uitvindingen en geweldige ideeën van volwassenen en kinderen. Met ruimte om je eigen ideeën op te schrijven en straks om te zetten in daden.

Download HIER gratis een voorproefje met twee verhalen, dat al met veel succes is uitgeprobeerd met leerlingen.

Met Biblionet Groningen in actie voor vluchtelingen

Biblionet Groningen zet zich in voor vluchtelingen en wij schuiven aan om te kijken welke creatieve bijdrage we als Jules Plus kunnen leveren. We overleggen met leerkrachten op AZC-scholen waar behoefte aan is en wat ze nog missen. De brainstorm is begonnen! Werk je op een AZC-school en heb je ideeën? Laat het ons weten! Lees hier meer over het project: https://biblionetgroningen.nl/content/biblionet-touw-voor-vluchtelingen.

Uitvinders op basisschool Op’t Veld

Leerlingen van openbare basisschool Op ’t veld in Barger-Oosterveld kropen afgelopen week in de huid van echte uitvinders. Dat gebeurde in het kader van de Kinderboekenweek, die dit jaar in het teken stond van natuur en techniek.

Voor het project ‘Uitvinders’ kwam uitvinder en ondernemer Bas Krins van API-institute uit Emmen in de klas vertellen over zijn uitvinding: biologisch afbreekbaar touw dat onder meer gebruikt wordt bij ballonwedstrijden. Daarnaast kunnen de leerlingen nu aan de hand van een lespakket en ingerichte uitvindhoek het proces van een uitvinder beleven en gaan ze hun eigen uitvindingen ontwerpen.

Het project ‘Uitvinders’ werd kosteloos voor de school ontwikkeld door Johan Beukers van Meesterlijk ondernemen in Drenthe. Dat zet zich in voor vernieuwend onderwijs in de vorm van ondernemend leren. Basisschoolleerlingen doen met deze vernieuwende manier van leren kennis en ervaring op door zelf ondernemende activiteiten uit te voeren. Het werkboek Hoe bedenk je het... met daarin het verhaal van uitvinder Bas Krins maakt ook onderdeel uit van de uitvindhoek van de school.

Jules Plus doet de samenstelling van het werkboek en zal zich door de leerlingen laten adviseren. Daarna komt het werkboek beschikbaar voor alle leerlingen in Nederland en is het te bestellen bij Eduforce.

Download HIER gratis een voorproefje met twee verhalen.

ZomerTOPboek 2

Opnieuw een heerlijk vakantieboek vol puzzels, verhalen, gedichten, vakantietips, doe-opdrachten, moppen, raadsels, weetjes voor alle kinderen van 7-10 en hun ouders, opa's en oma's! Met een geweldige koeienletterspuzzel deze keer!

ZomerTOPboek 2 is te bestellen bij www.eduforce.nl (en ZomerTOPboek 1 is ook weer voorradig). Door gezamenlijke inkoop door bijvoorbeeld een schoolbestuur of schooladviesdienst kan het boek geleverd worden voor €2,20 per stuk bij een afname van 500 exemplaren of meer.

Lees hier de recensie van thuisinonderwijs.nl.

ZomerTOPboek 1 is een sucees

Mooi resultaten behaald met ZomerTOPboek 1.

Koffie met taart dus op het terras van Mendini.

En op naar ZomerTOPboek 2!

Primeur vandaag!

We hadden een primeur vandaag!

We waren de eerste vergadergroep in het kersverse Bed and Office 050 in Groningen.

Fijne vergaderplek met heerlijke lunch!