Nieuws

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

02-03-2018


Dat deed de nieuwe Minidichter van de gemeente Noordenveld Lisa Scholten, leerlinge van OBS De Poolster in Nieuw-Roden (foto: C. Pennink). Zij won in de bibliotheek de jaarlijkse verkiezing met haar gedicht Coco. De opdracht was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Een pittige opdracht. In diezelfde week hadden ik juist met twee onderwijsauteurs de laatste hand gelegd aan de Schrijfkalender met meer dan 60 schrijfopdrachten. Een daarvan was ‘Schrijf een songtekst’. Dat leek ons best lastig en daarom gaven we de tips ‘Kijk op YouTube naar de filmpjes Een songtekst schrijven en Onderwerp kiezen. Hadden we voldoende houvast gegeven?
Toen ik eenmaal alle inzendingen onder ogen kreeg, als jurylid van de Minidichterwedstrijd, was ik meteen gerustgesteld. Want de jongens en meiden uit de bovenbouw hadden prachtige, en soms heel lastige songs gekozen en hadden daar hun eigen gedichten aan toegevoegd. Een groep meiden maakte een vrolijk liedje over vriendschap op Waka waka van Shakira, twee jongens protesteerden dat brood zo duur is op I want it all van Queen. Kim had een heel serieus lied gemaakt over kinderen en volwassenen in de oorlog, een echte protestsong met haar oproep om de oorlog te beëindigen op New Rules van Dua Lipa. En Jamie dichtte en zong over de moeite die hij heeft met uit bed komen en daarna naar school gaan op de melodie van Proosten op de doden van Nick & Simon. En dan was er Lisa met haar tekst over verzorgpony Coco op de melodie van Samen voor altijd van Marco Borsato.

 

Coco

Als ik vandaag weer in de stallen kom te staan

Bruine ogen, ja die kijken mij dan aan

Als we gaan rijden, zijn we samen heel erg blij

Ik hou van jou

 

Ik ken je al vanaf zolang als je hier bent

Ik ben degene die jou nu door en door kent

Jou verzorgen doe ik met heel veel plezier

Ik hou van jou

 

Refrein:

In draf of stap en in galop

Wij zetten alles op zijn kop

Een rondje in de bak

Of in het bos

Jouw hoofd omhoog, mijn haren los

Want elke hindernis die we nemen met elkaar

Brengt ons een stukje dichter bij elkaar

Want jij bent lief, en ook heel mooi


Mijn geheimen kan ik heel goed aan je kwijt

Soms met tranen daarvan heb ik dan geen spijt

Jouw aanwezigheid geeft mij dan heel veel steun

Ik hou van jou!

Refrein.

Nou, dit jurylid kon de ogen niet helemaal drooghouden, toen Lisa dit alleen met een muziekband zong, vol concentratie, uit haar hoofd, doorleefd! Grote klasse.

Bij onze schrijfkalender Struis de Schrijfvogel hoort een schrijfmeter. Daarmee kunnen kinderen hun eigen teksten beoordelen, alleen of met iemand samen. Lisa had er zeker voor mij de hoogste waardering, een 5 op de schaal van 1-5, op mogen zetten voor het schrijfdoel halen om anderen te ontroeren met je tekst.

 

Hou onze site in de gaten voor de verschijningsdatum van de schrijfkalender Struis de Schrijfvogel!

 

Itie van den Berg


Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar